niedziela, 30 lipca 2017

Jagodowe muffinki z malinami

Wakacje! Owocowe szaleństwo trwa w najlepsze! W warzywniaku pojawiły się kosze z jagodami, czereśniami i borówkami. Słodko pachną morele, nektarynki i soczyste pomidory. Wprost nie sposób wyjść bez tych pyszności ze sklepu. Zaopatrzyłam się więc w piękne maliny, kobiałkę jagód i kosz czerwonej porzeczki. A że zabrakło mi cierpliwości do lepienia pierogów powstały dziecinnie proste i pyszne muffiny!
375 g ekologicznej mąki pszennej
150 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
125 ml oleju z pestek winogron
1 jajko z hodowli ekologicznej
125 ml mleka (używam bez laktozy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g świeżych lub mrożonych jagód
garść świeżych malin
cukier trzcinowy do posypania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i cukier puder. Wymieszaj.

Do drugiej miski wlej olej, mleko i ekstrakt z wanilii, dodaj jajko. Lekko ubij trzepaczką. Wlej miksturę do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj, by się połączyły. Wsyp jagody i delikatnie połącz z ciastem. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. W środek każdej muffinki wciśnij malinę i posyp delikatnie cukrem trzcinowym.

Piecz 30 minut, patyczek wbity w środek po wyjęciu powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kwadrans, wyjmij muffiny z blachy i studź je na kratce.
Przepis Donna Hay.

Smacznego! Aneta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz