sobota, 12 sierpnia 2017

Lemon curd

Cytryna to owoc, który zawsze jest w mojej spiżarni. Wykorzystywana do ostatniej kropelki i kawałka skórki. Najbardziej smakowita w lemon curd, który nadaje się do wypełniania tartaletek, nadziewania makaroników czy po prostu wyjadania łyżką ze słoika... To smak lata, wspomnienie lemoniady w upalny dzień i kwaśnego sorbetu w parny wieczór...
2 duże jajka z chowu ekologicznego
2 żółtka z jajek z chowu ekologicznego
150 g drobnego cukru (w zależności od tego co mam w szafce używam albo białego albo trzcinowego)
80 g masła
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Cytryny dobrze umyć, skórkę sparzyć i otrzeć, następnie wycisnąć z nich do szklanki sok. W metalowej misce roztrzepać używając rózgi, tak by się połączyły, jajka, żółtka i cukier. Postawić nad kąpielą wodną, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Powinien mieć gładką konsystencję. Następnie przetrzeć go przez sitko i przelać do wyparzonego słoika, szczelnie zamknąć. Schładzać przez noc w lodówce, by nabrał gęstej konsystencji.

Dobrego dnia, Aneta
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz