Bezy czekoladowe

Nie toleruję marnowania jedzenia i jak tylko mogę staram się w kuchni gospodarować tak, by jak najmniej produktów spożywczych lądowało w koszu. Ostatnio piekłam smakołyki z wielu przepisów, w których wykorzystuje się tylko żółtka i tym sposobem uzbierało mi się kilka białek. Pierwsza myśl - bezy! Druga myśl - zrobię niespodziankę mojemu mężowi! Trzecia myśl - bezy będą czekoladowe!


6 białek, z dużych ekologicznych jaj, w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 łyżeczki mąki ekologicznej kukurydzianej
2 łyżki kakao
320 g cukru pudru
szczypta soli

Do dużej miski wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodaj mąkę kukurydzianą i po małej łyżeczce cukier puder. Dodawaj go bardzo powoli, za każdym razem czekając, aż dobrze się połączy z pianą. Gdy białka przyjmą już cały cukier i będą lśniące delikatnie wmieszaj kakao, najlepiej za pomocą szpatułki, tak by utworzyć na pianie kolorowe smugi.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i nakładaj na nią duże kleksy z piany, najlepiej za pomocą dwóch łyżek stołowych, okręcając je i tworząc zawijasy ze szpiczastym czubkiem. Na sam koniec delikatnie posyp bezy kakao.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 1 godzinę 15 minut. Następnie wyłącz piekarnik i na około 20 minut lekko otwórz drzwiczki, by przestudzić bezy.


Przepis Mimi Thorisson.

Słodkiego wieczoru, Aneta

Komentarze

Popularne posty