Mrówkowiec
Jedną
z zasad panujących w mojej kuchni jest rozsądne gospodarowanie
jedzeniem tak, by jak najmniej go wyrzucać. Nie zawsze mi się to udaje,
choć staram się jak mogę. Ostatnio zostało mi sporo białek i szukając
pomysłu na ich wykorzystanie przypomniałam sobie stary przepis na ciasto
z białek i maku.
6 białek (najlepiej z jajek ekologicznych)
200 g cukru trzcinowego
200 g ekologicznej mąki pszennej
100 g maku czarnego
100 g maku białego
200 g cukru trzcinowego
200 g ekologicznej mąki pszennej
100 g maku czarnego
100 g maku białego
100 g masła
½ łyżeczki sody
szczypta soli
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno w dużej misce. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać cukier, tak by powstała gładka, lśniąca masa. Masło rozpuścić i przestudzić. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę i wymieszać. Następnie dodać mak i płynne masło. Połączyć składniki powoli dodając pianę z białek. Formę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec ok. 45-50 minut.
szczypta soli
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno w dużej misce. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać cukier, tak by powstała gładka, lśniąca masa. Masło rozpuścić i przestudzić. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę i wymieszać. Następnie dodać mak i płynne masło. Połączyć składniki powoli dodając pianę z białek. Formę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec ok. 45-50 minut.
Bon appétit, Aneta
Komentarze
Prześlij komentarz