Omlety na słodko
Na
jesienne ranki najlepsze na świecie są omlety według prababcinego
przepisu. Proste i szybkie w wykonaniu, po prostu nie mogą się nie udać.
Podaję je zawsze z syropem klonowym, dodatki można zmieniać do woli.
Świetnie smakują ze świeżymi owocami, z bakaliami czy z domową
konfiturą. Taki słodki umilacz na początek dnia...
na 10 omletów
3 jajka ekologiczne
3 płaskie łyżki drobnego cukru
8 łyżek ekologicznej mąki pszennej
2 łyżki naturalnego jogurtu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia
Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą pianę. Następnie, dalej miksując, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego połączenia w gładką masę. Pod koniec mieszania wlewamy jogurt. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy omleciki. Ja pomagam sobie okrągłymi obręczami do ciastek, by omlety miały ładny, równy kształt. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe z syropem klonowym i dodatkami według uznania.
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia
Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą pianę. Następnie, dalej miksując, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego połączenia w gładką masę. Pod koniec mieszania wlewamy jogurt. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy omleciki. Ja pomagam sobie okrągłymi obręczami do ciastek, by omlety miały ładny, równy kształt. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe z syropem klonowym i dodatkami według uznania.
Słodkiego dnia, Aneta
Komentarze
Prześlij komentarz